Jön az uniszex biztosítás, mely az Európai Bizottság irányelvei szerint megszünteti a nők és férfiak különbségtétel szerinti biztosítási díját. Ez év végéig a biztosítók be kell, hogy vezessék a nemtől független biztosítási díjakat. Ennek következtében a nők esetében a kockázati életbiztosítások díja akár nyolcvan százalékkal is megugorhat. Egyszerűen beláthatatlan, meddig emelkedhetnek a biztosítási díjak. A szabályozás véglegesítése még várat magára, de hogy bevezetésre kerül az új módszer az egyértelmű, a szektor pedig nagy várakozással néz elébe.


A változás a biztosítókra nézve hatalmas munkával jár majd, alaposan át kell gondolniuk szinte minden szerződésüket, egész szolgáltatási palettájukat. Elképzelhető, hogy az informatikai rendszer teljes átalakítása válhat szükségessé, ez igen nagy anyagi terhet is jelent a társaságoknak. Ezt ráadásul párhuzamosan kell a biztosítóknak végrehajtaniuk az új Szolvencia II. irányelv szerinti tőkekövetelményekre való átállással. A változás pozitív oldala, hogy lehetőség nyílik egészen új módszer szerinti biztosítási ajánlatok kimunkálására, enyhítve ezzel esetleg a leendő ügyfelek biztosításra fordítandó költségeit. A társaságoknak újra kell gondolniuk jövőbeni stratégiájukat, el kell dönteni, melyek a legfontosabb szempontok, nagyon nagy hangsúlyt kell fektetniük az új díjak képzésére. A biztosító társaságok különböző várakozással tekintenek a jövőbe, minden esetre az biztos, hogy általánosságban beláthatatlan, meddig emelkedhetnek a biztosítási díjak. Az azonban már most megjósolható, hogy a módosítás akár 100 százalékosan átrendezheti a piacot, lesznek megindulhat a harc a piaci részesedésért, ehhez pedig minden biztosító saját szempontjainak megfelelően keresheti a megoldást. Lehet, hogy akad olyan társaság, amelyik kampányt indít még az uniszex biztosítás bevezetése előtt, felkínálva a nőknek a legjobb kedvezményeket, de akadhat majd olyan is, aki a végleges bevezetés előtt nagy kedvezménnyel próbálja ügyfélkörét megsokszorozni.

Megnőhet a jelentősége a nemekre kidolgozott biztosításoknak, amelyek csak nők, illetve csak férfiak számára kínálhatnak nagyobb kedvezményt, hiszen az továbbra is megengedett lesz, hogy olyan konstrukciókat kínáljanak, melyek elsősorban nőknek vagy férfiaknak kedveznek. Lehetőség lesz ezen célzott termékek propagálására, hirdetések útján való népszerűsítésére abban az esetben, ha az adott termék alapesetben mindkét nem számára igénybe vehető marad.

Egyelőre még számos kidolgozatlan kérdés van függőben, nincs még döntés például arról, hogy a változás során az élő szerződéseket módosítani lehet, vagy új szerződéseket kell kötni. A folyamatban lévő vonatkozó hazai jogszabály tervezet már elég sok kérdést tisztáz, konkretizál, ezzel a magyar biztosítási szektor igen jó helyzetből tekint a változások elé. Az azonban várható, hogy az eltérő nemű ügyfelek különböző szolgáltatási termékein belüli változó arány és az uniszex díj bevezetésével fellépő esetleges kockázatok mellett hazánkban sem átlagszámítással állapítják meg az új díjakat, hanem inkább az várható, hogy a jelenleg nők és férfiak számára kalkulált díjak közül a drágább termék árához közeli lesz az új díj.

A kockázati életbiztosítások esetében a nők által igénybe vehető biztosítások díja minden valószínűség szerint emelkedni fog, a férfiak esetében ellenkezőleg, inkább csökkenhet. A díjak alakulása és az áremelkedés nagysága függ ezentúl is az ügyfél életkorától, így a 40 – 80 év közötti nők esetében akár 80 százalékos díjemelkedésre is számítani kell. Úgy tűnik, beláthatatlan, meddig emelkedhetnek a biztosítási díjak. A biztosítóknak úgy kell felkészülni a változásra, mintha egy vadonatúj terméket kellene bevezetniük a piacra, ráadásul ezt az összes biztosítási termékükre vonatkozóan kell megtenniük, átgondolva minden termékük vonatkozásában a szerződéseik tartalmát, a szükséges változtatásokat is. A társaságok ráadásul nem csak termékpalettájukat kell, hogy teljesen átalakítsák, de komplex módon az egész üzleti stratégiájukat újra kell gondolni.